"Музиката е език, който всеки може да говори, но всеки сам решава как." - Вдъхновяващата история на ЕКА

ЕКА МОЕ е креативен музикален проект на трип хоп-джаз единицата ЕКА - Екатерина Маринова. Съвсем наскоро тя пусна официално новата си песен Чук Чук / Тост за деня, в съкомпозиция с бийт мейкъра Mekt, затова решихме да поканим ЕКА да ни разкаже повече за себе си и любовта към музиката.

От кога се занимаваш с музика и как реши да започнеш?

 - Осъзнах че официално съм замесена с музиката, когато майка ми каза - "Човече, стига вече" попътно от Варна към Пловдив. Бях на 8 и изглежда не бях спряла да ѝ чуруликам през целия път. На връщане пък си спомням как ѝ преподавах Освобождаващи гласа упражнения. Ходех на хор, но естествено упражненията трябваше да са с mainstream тематика и да комбинират Рики Мартин, Кристина Агилера и Офспринг (сега като се замисля, сложничко ми звучи). Толкова бях вдъхновена, че писах и песни на онази крехка възраст - радвам се че нищо не е останало от онези хвърчащи и миришещи листчета. Междувременно спортните танци, на които бях записана, дълбаеха музикално с нови стилове невинното ми детство.

- В последствие извън гимназията се записах да участвам в театрално музикална трупа, което беше голямо предизвикателство и удоволствие за мен. Като приятно допълнение в класа ми си намерих най-добрата приятелка която едновременно с това да е супер вдъхновяващ човек, се оказа че е и добър китарист и ентусиаст. Озвучавахме междучасията на перилата на входа и пейките пред училището с Bob Marley, Manu Chao  П.И.Ф, Остава, 3 doors down, gorillaz, Foo fighters, 5nizza, но ни липсваше перкусия. Тогава се записах на барабаните, с които не пожънах успех, но пък придобих възможността да държа повече такт с всичко музикално заобикалящо ме и не само.

- Естествено в тийн годините се случи да си имам и музикално гадже, в моя случай - китарист и да си направим група с общите ни приятели. Аз бях барабаниста с афинитет към най-елементарните перкусионни сола и с времето нещата се развиха в по-друга посока - устремих се към местоположението на микрофона в репетиционната. Свирихме Red Hot Chilli peppers, Led Zeppelin, Dep Leppard, Whitesnake, но предимно в малък кръг, сред приятели. Тогава някъде брат ми почна да пробива с китара.

- Някъде в университета реших че с пеенето нещата трябва да се задълбочат и започнах да се замесвам с различни стилови формации сред които рок, джаз и фънк такива с мини участия тук таме. Откакто се върнах в България създавам и авторска музика. Нямам стил все още, но експериментите никога не са ме плашили.

 

 

Какво за теб е музиката? На какво те е научила?  

Музиката е език, който всеки може да говори, но всеки сам решава как. Той ни обогатява, оцветява сивото, засилва цветното. За малкото ресурс фокус, дисциплина и креативност които изисква и ѝ дадеш тя ти връща стократно много удоволствие, пълноценност и спокойствие. Музиката ме научи да поддържам връзка със себе си в забързаното ежедневие и да намирам вдъхновение и в най-малките неща.

 

Кой ти е любимият изпълнител или този, който те е докоснал най-много? Албум? Песен?

Нямам любим изпълнител. Вярвам на това че всички музиканти служат на музиката като нейни проводници от света на неразбираемото към реалността, в която живеем. Оставам всякакви музикални течения да ми влияят и да се вдъхновявам неограничаемо. В някакви периоди в живота ми голямо влияние са имали  музикално - the Beatles, Manú Chao, Zero 7, Massive attack, Jobim, П. И. Ф, Mayra Andrade, Led Zeppelin и други.

 

Над какво работиш в момента? Нов проект, сингъл, албум, друго?

Имам няколко сингъла наум. Търся си някоя музикално сродна душа, с която да ги доукрася. Междувременно се ограмотявам с продуцентско ноу хау, за да мога по-добре да превеждам идеите си за аранжимент и композиция на другите инструменти в музиката си.

 

 

Какво вдъхновява твоето творчество?

Всичко. Не отбирам и не спирам.

 

Какво е най-важно за теб при избора на звукозаписно студио?

Готини,подготвени и мотивирани хора които бързо да могат да вникнат в идеите ми. Качествено оборудване, професионализъм  и настроение по време на записите. Гъвкаво работно време и бърза комуникация.

 

Как работата в звукозаписно студио може да надгради една песен или албум?

Всички велики изпълнители са работили с продуценти и аудио техници. Тези хора могат да преработят честотите на гласа ти така че по точно да можеш да предадеш посланието си. Отделно техниката с която те записват осигурява десетки пъти по-голяма чистота и качество на звука ти. Чувството да записваш в Звукозаписно Студио те приближава една стъпка по близо до това да излезеш на сцена, но пък си имаш и помощник отсреща който мисли как да извлече максималното от теб за теб самия.

 

Коя фаза от звукозаписа и пост-продукцията е най-ключова за постигане на добър краен резултат?

Добрата и навременна комуникация. Да обясниш какво точно искаш, за какви цели ти е, за кога ти трябва.

 

Коя е най-запомнящата се случка, която си ималa в звукозаписно студио? 

Първият ми запис на авторската ми музика. Несравнимо усещане. Не знаех какво правя, на места импровизирах. От 1 човек лека полека се насъбраха 4ма души и всички ме подкрепяха, окуражаваха и по важното… кефеха се на това което чуват.

 

 

Какви услуги използва в Urban House Studio и какви са ти впечатленията?

За един проект - Звукозапис, миксиране, мастериране. За друг - композиция инструментал по идея, звукозапис и мастериране.

 

Какво най-много ти харесва в Urban House Studio и защо би го препоръчалa?

Хората - мотивирани са да извлякат максималното от теб, професионализма, техниката и гъвкавото работно време.

 

Какви са музикалните ти цели и мечти?

Да направя албуми на всеки език, който зная (с изключение на китайския), да намеря музиканти с които да се допълваме музикално,да имаме участия във всякакви формати и на всякакви места.

 

Хората Oбичат Urban House Studio

Най-доброто студио в София! Винаги е удоволствие да записваш там. Страхотна атмосфера, невероятни хора и оборудване.

Георги Иванов клиент

Страхотна комуникация с хората от екипа в студиото. Чист професионализъм. Благодарим на Мелина и Неди, и на всеки, който е замесен.

Аделина Рудова артист/музикант

Беше наистина удоволствие да записваме в Urban House Studio. Екипът от усмихнати професионалисти направи преживяването още по-незабравимо и резултатите бяха невероятни. Благодаря ви, ще се върна отново! :)

Ели Александрова артист/музикант

Най-доброто студио!!! Определено препоръчвам! Песента стана за по-малко от седмица и е перфектна! ☺️☺️

Роби Азалиа артист/музикант

Прекрасно студио. Неди е великолепен, работата е прекрасна и магията на чистата любов, която се случва в Urban House е невероятна. Опитайте, дори да нямате нужната смелост, и ще научите много за музиката и за себе си.

Добрин Юнгарев артист/музикант

Имах невероятно преживяване! Студиото е наистина невероятно и професионално. Хората от екипа - усмихнати и мили и знаят какво правят. Наистина много го харесах.

Ива Тодорова артист/музикант

Горещо препоръчвам звукозаписното студио. Момчетата и момичетата, техниката, качеството и отношението са на най-високо ниво и е удоволствие да се работи с тях!!!

Петък Бултрас

Приятно студио с усмихнати лица, които определено влагат старание в работата си. :) Харесва ми!

Силвия Ангелова

Много добри професионалисти! Работят бързо и качествено. Силно препоръчвам! :)

Венцислав Дуков

Прекрасни, такантливи млади хора! Очарование и удивително време пекарано с тях в звукозаписното студио! Ще се възползвам пак! Удивете се и вие!

Възраждане - Касис ООД

Мотивирани и вдъхновяващи хора. Безспорни професионалисти. Благодаря им сърдечно!

Илиана Христова

Това е едно от най-добрите звукозаписни студия в София.Супер модерна техника в съчетание с абсолютно професионален екип и атмосфера винаги води до отлични резултати.

Гергана Рускова

Добро местоположение, много приятен екип, висококачествено студийно оборудване и чудесно място за записване на музиката! Силно препоръчвам!

Иван Иванов

Чудесно звукозаписно студио с приятелски настроен персонал. Лесно е да се намери, добро оборудване, определено бих го препоръчал!

Joanna J.

Ако все още обсъждате, кое е най-доброто звукозаписно студио за вас - Urban House е точното място! Наистина приятна атмосфера!

Михаела Стефанова

Най-доброто звукозаписно студио с модерно оборудване и професионален персонал.

Мария Севова

Подкрепи ни

Помогнете ни да съберем средства за нашата "Стипендия за звукозапис”. Предоставяме безплатен запис, микс, мастъринг и продуциране на талантливи български изпълнители. Искаме да осигурим поне 10 стипендии всяка година, така че всяка дарена сума е важна, независимо от размера. Благодарим на всички, които ни помагат.
Или по банков път

Urban House Studio Newsletter

Разбирай първи за всички наши нови инициативи, услуги и дейности!
Няма да прекаляваме с кореспонденцията, обещаваме :)

Контакти

Адрес: гр. София, бул. Христо Ботев 89

Телефон: +359 8820 43522

Мейл: [email protected]

Затвори