"Гласовият актьор не е просто диктор, той е съзидател." - Интервю с Христо Узунов

Има гласове, които не могат да бъдат сбъркани, забравени или пък ще ви оставят безразлични. Такъв е случаят и с актьора Христо Узунов. Той има стотици озвучени сериали, филми, реклами и предавания. Бил е гласът зад кадър на роли на световно известни актьори като Алек Болдуин, Антъни Хопкинс, Арнолд Шварценегер, Ван Дизел, Джеки Чан, Кевин Спейси, Робърт Де Ниро, Самюел Джаксон, Харисън Форд и много други. През 2018 г. Христо получава и наградата „Икар“ в категория „най-добър дублаж“ (тогава наричана „Златен глас“) за дублажа на Фома в „Мутра по заместване“. Той е гласът на предаванията „Кошмари в кухнята“ и „Бригада нов дом“. Вижте какво ни сподели Христо за неговата професия. Приятно четене!


Как си избра професията “гласов артист”? Или тя избра теб?

Стана случайно, работех като общ работник в „София прес“ и непрекъснато ме прескачаха някакви известни артисти и гласове, които бях чувал от телевизора. Попитах ги какво се случва тук и разбрах, че тече кастинг за нови гласове за БНТ. Записах се, явно са ме харесали. След седмица получих покана за работа и така започна пътя ми из безкрайните дебри на дублажа, липсинга, рекламата и т.н.

 

Днес известни актьори (Джим Кери, Уил Смит, Робин Уилямс) озвучават анимационни филми. Според теб къде се крие чарът на това да си глас зад кадър?

Идеята да се доближиш до играещия актьор, да му „дадеш“ гласа си, да го приближиш до драгия зрител, да уцелиш характера и мярката, да не го надскачаш, а вокално да му импонираш и помагаш е привилегия и сериозно предизвикателство. Когато се получи съм доволен.

 

Какъв тип проекти обичаш да озвучаваш? Какви са разликите между това да озвучаваш книга и реклама?

Обичам трудните образи, не черно-белите, чешитите, пъстрите, нееднозначните, противоречивите. Харесвам анимацията, но предпочитам игралното кино. В рекламата, гласът е в помощ на крайната цел, на посланието, на убеждаването. В аудио книгите гласът е еманципацията от автора, усещането за собствена воля в поднасянето на съдържанието и смисълът му. Поне аз така усещам нещата, защото актьорът не е просто диктор, той е съзидател.

 

Какво е най-предизвикателното в твоята професия? Успяваш ли да излезеш от роля щом излезеш от студиото?

Да си свърша работата възможно най- добре, най-честно и най- достоверно. Мярката, мярката, мярката! И да, тутакси излизам от образ!????

 

Кой е любимият ти проект, който си озвучавал и защо?

Междузвездни войни, Индиана Джоунс, Гладиатор, Зеления път, Големия Лебовски, Тумбстоун и други. В рекламата имам доста попадения.

 

Има ли герой или проект, който мечтаеш да озвучаваш и защо?

Не, нямам. Имам характерен глас и когато ме канят за проекти, знаят защо са поканили точно мен! 

 

Ако някой трябваше да озвучава филм за твоя собствен живот - кого би избрал за глас зад кадър и защо?

Стефан Сърчаджиев – Съра, защото си приличаме и като изразни средства и като емоционална интелигентност, гласовете ни също са близки.

 

Коя е най-запомнящата се случка, която си имал в звукозаписно студио / по време на запис? 

Да загубя глас, но да съм толкова мотивиран, че въпреки всичко да успея да звукоизвличам и от дефекта да предизвикам ефект.

 

Какъв съвет би дал на някой, който иска да се започне да работи като гласов артист? Какви грешки да избягва и над какво да се фокусира?

Много работа, упоритост и мотивация, както добър глас разбира се! Върху начина, по който работят опитните актьори трябва да се концентрират. Да носят на критика и да са търпеливи. Да не се плашат да бъркат. И последно, но не по значение - да горят в това звучно, но невидимо изкуство.

 

Testimonials

Най-доброто студио в София! Винаги е удоволствие да записваш там. Страхотна атмосфера, невероятни хора и оборудване.

Георги Иванов клиент

Страхотна комуникация с хората от екипа в студиото. Чист професионализъм. Благодарим на Мелина и Неди, и на всеки, който е замесен.

Аделина Рудова артист/музикант

Беше наистина удоволствие да записваме в Urban House Studio. Екипът от усмихнати професионалисти направи преживяването още по-незабравимо и резултатите бяха невероятни. Благодаря ви, ще се върна отново! :)

Ели Александрова артист/музикант

Най-доброто студио!!! Определено препоръчвам! Песента стана за по-малко от седмица и е перфектна! ☺️☺️

Роби Азалиа артист/музикант

Прекрасно студио. Неди е великолепен, работата е прекрасна и магията на чистата любов, която се случва в Urban House е невероятна. Опитайте, дори да нямате нужната смелост, и ще научите много за музиката и за себе си.

Добрин Юнгарев артист/музикант

Имах невероятно преживяване! Студиото е наистина невероятно и професионално. Хората от екипа - усмихнати и мили и знаят какво правят. Наистина много го харесах.

Ива Тодорова артист/музикант

Горещо препоръчвам звукозаписното студио. Момчетата и момичетата, техниката, качеството и отношението са на най-високо ниво и е удоволствие да се работи с тях!!!

Петък Бултрас

Приятно студио с усмихнати лица, които определено влагат старание в работата си. :) Харесва ми!

Силвия Ангелова

Много добри професионалисти! Работят бързо и качествено. Силно препоръчвам! :)

Венцислав Дуков

Прекрасни, такантливи млади хора! Очарование и удивително време пекарано с тях в звукозаписното студио! Ще се възползвам пак! Удивете се и вие!

Възраждане - Касис ООД

Мотивирани и вдъхновяващи хора. Безспорни професионалисти. Благодаря им сърдечно!

Илиана Христова

Това е едно от най-добрите звукозаписни студия в София.Супер модерна техника в съчетание с абсолютно професионален екип и атмосфера винаги води до отлични резултати.

Гергана Рускова

Добро местоположение, много приятен екип, висококачествено студийно оборудване и чудесно място за записване на музиката! Силно препоръчвам!

Иван Иванов

Чудесно звукозаписно студио с приятелски настроен персонал. Лесно е да се намери, добро оборудване, определено бих го препоръчал!

Joanna J.

Ако все още обсъждате, кое е най-доброто звукозаписно студио за вас - Urban House е точното място! Наистина приятна атмосфера!

Михаела Стефанова

Най-доброто звукозаписно студио с модерно оборудване и професионален персонал.

Мария Севова

Support us

Help us raise funds for our “Recording Scholarship.” We provide free recording, mixing, mastering, and production of talented Bulgarian artists. We want to provide at least 10 scholarships each year, so every donation is important, regardless of size. Thanks to all who help us.
Or bank transaction

Urban House Studio Newsletter

Be the first to know about all our new initiatives, services, and activities!
We will not spam, we promise :)

Contacts

Address: 89 Hristo Botev Blvd, Sofia

Phone: +359 8820 43522

Mail: [email protected]

Close